Caponata Siciliana

Een italiaans stoofgerecht; mijn kleuter is namelijk gek op aubergine. En laat dat nu net het hoofdingrediënt zijn.

recept Caponata Siciliana
Ingrediënten (voor 6-8 personen)
2 grote  aubergines
2 middelgrote uien
10 verse tomaten (of blikken met tomaten)
4 stengels bleekselderij
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (30 gr)
1 dl olijfolie
50 gram groene olijven
3 eetlepels kappertjes
2 eetlepels pijnboompitjes
5 ansjovisfilets in olie
3 eetlepels rozijnen (geweld)
3 eetlepels balsamico-azijn
2 eetlepels suiker
1 handje basilicumblaadjes ter garnering

Bereidingswijze
  1. Ontvel de tomaten door ze in een pan met kokend water te dompelen. Laat ze wat afkoelen en verwijder het vel. Snijd de tomaten daarna in blokjes.
  2. Snij de ui in ringen.
    Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
    Haal de draadjes van de bleekselderij af en snij ze in stukjes van een halve cm dik.
  3. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat daarin 5 eetlepels olijfolie warm worden.
    Fruit hierin de ui 2 minuten.
    Voeg de aubergine toe en bak de aubergines tot ze de olijfolie hebben opgenomen en zacht worden. Eventueel beetje olijfolie extra erbij doen en de tomaten en bleekselderij toevoegen. Even een paar minuutjes laten bakken en daarna mag het blikje geconcentreerde tomatenpuree erbij.
    Laat dit 10 minuten zachtjes sudderen.
  4. Neem een pan met een antiaanbaklaag en rooster hierin de pijnboompitjes. Zodra deze goudbruin zijn, doe je de pitjes in een apart bakje.
    Verwarm vervolgens in deze pan langzaam de ansjovisfilets. Blijf roeren zodat ze smelten.
    Daarna de balsamicoazijn en suiker toevoegen en doorroeren. De rozijntjes toevoegen en ongeveer 10 minuutjes laten sudderen op een laag vuur.
    Snij de olijven in plakjes.
    Op het laatste moment voeg je de kappertjes en de olijven toe.
    Voeg dit mengsel bij de aubergine en roer goed door.
  5. De finishing touch bestaat uit de pijnboompitjes en de blaadjes basilicum die je over het gerecht heen sprenkelt .
    Voeg naar smaak zout en peper toe.
  6. Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld met geroosterd brood of volkoren pasta. Maar ook met couscous doet dit gerecht het goed

Kommentare